Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φυσικοθεραπεία & Εγκυμοσύνη


Εγκυμοσύνη και Φυσικοθεραπεία

by Sofiana KantaΗ φυσικοθεραπεία θα φανεί πολύ χρήσιμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά καθώς, με τις φυσιοανατομικές αλλαγές που προκύπτουν, η έγκυος μπορεί να αντιμετωπίσει μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, αυχένας, γόνατα), δυσκαμψίες, αλλαγές στη στάση, χαλαρότητα και αναπνευστικά προβλήματα.
Οι φυσικοθεραπευτικές τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν στις ακριβείς ανάγκες τις κάθε εγκύου. Αρχικά ο έμπειρος φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκύου, ώστε να φτιάξει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που θα καλύψει τις ανάγκες της. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεργαστεί και με τον γιατρό που την παρακολουθεί, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν από κοινού.
 Θα αξιολογήσει και θα λάβει υπόψιν του την στάση της και τις προσαρμογές που έχουν συμβεί, τον μήνα εγκυμοσύνης, την αντοχή της στην ομιλία, την ευκολία σε λειτουργικές κινήσεις, τον αριθμό τον αναπνοών, τον τύπο αναπνοής και γενικά ιδιαιτερότητες στην αναπνοή, το χρώμα του προσώπου, τυχόν οιδήματα στα άκρα, ακτινογραφίες κ.τλ.Φυσικοθεραπευτικές Πρακτικές:

Ø     Αναπνευστικές ασκήσεις.
Ø     Εκμάθηση διαφραγματικής αναπνοής.
Ø     Εκγύμναση αναπνευστικών μυών.
Ø     Να της δείξει τις θέσεις χαλάρωσης και ανάπαυσης.
Ø     Να της προτείνει σωστούς τρόπους να ξαπλώνει κατά προτίμηση στο αριστερό πλάγιο και όχι ύπτια όπου πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα.
Ø     Τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, υδροθεραπεία κ.α.).
Ø     Τεχνικές που προάγουν την σωστή στάση, ισορροπία, αλλά και θέση του σώματος σε διάφορες λειτουργίες.
Ø     Να την ενημερώσει για διάφορες αντενδείξεις σε σχέση με την εγκυμοσύνη.
Ø     Τελικός στόχος των φυσικοθεραπευτικών πρακτικών  είναι να ενσωματώσει η έγκυος τις τεχνικές αυτές στην καθημερινή της πρακτική, ώστε να παραμείνει υγιής και ασφαλής καθόλη τη διάρκεια, ώστε να βοηθήσει και η ίδια τον εαυτό της και το παιδί.