Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καρκίνος του μαστού & Άσκηση


Μπορεί η αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού να είναι και συναισθηματικά μία δύσκολη κατάσταση, αλλά σύμφωνα με νέες μελέτες η άσκηση, ακόμη και η ήπια, βοηθά στην γρήγορη αποκατάσταση, στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης, στην ψυχολογία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Σε έρευνα που  δημοσιεύεται στην American Journal of Epidemiology, οι ερευνητές κατέληξαν ότι εκείνες οι γυναίκες που ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σχέση με όσες διήγαγαν βίο καθιστικό και νωχελικό. Μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού διατρέχουν και οι μεταεμμηνοπαυσιακές που είναι δραστήριες σε σχέση με τις συνομήλικές τους που ακολουθούν καθιστική ζωή, Οι προτεινόμενες ασκήσεις περιλαμβάνουν: 45 λεπτά γρήγορου βαδίσματος τρεις ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος καθημερινά ή 50 λεπτά πιλάτες ή γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα ή 30 λεπτά οποιασδήποτε αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα


Εάν μία ασθενής δεν γυμναζόταν καθόλου πριν από τη διάγνωση, καλό είναι να ενθαρρύνεται να αρχίσει τη γυμναστική ξεκινώντας με  σύντομο περπάτημα και προοδευτικό πρόγραμμα ασκήσεων, με προοδευτική αύξηση της διάρκειας και της έντασής του.  Εάν πάλι γυμναζόταν τρεις φορές την εβδομάδα, ίσως πρέπει να ενθαρρυνθεί να γυμνάζεται εφεξής πέντε. 
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η εξαιρετικά έντονη άσκηση, διότι μπορεί να
αυξηθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων και τραυματισμού.

Γενικότερα απαιτείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ακήσεων καθώς οι ασκήσεις εξαρτώνται πάντα απο το είδος του καρκίνου, απο τις επιπλοκές και την πορεία της νόσου, απο το είδος του χειρουργείου, απο το στάδιο επούλωσης, απο την όλη φυσική κατάσταση του ασθενή και τέλος απο τις ενδείξεις του επιβλέποντος γιατρού.
Η περιοχή του ώμου κοντά στο χειρουργημένο στήθος, μπορεί να έχει μειωμένο εύρος τροχιάς και μείωση της δύναμης στους παρακείμενους μύς. Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε στο πρόγραμμα αποκατάστασης ασκήσεις κάμψης, απαγωγής, έσω, έξω στροφής ώμου. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνολική σωματική υγεία της γυναίκας γι’ αυτό πέρα απο τις ειδικές ασκήσεις κάνουμε γενικές διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης,αντοχής και αερόβια άσκηση.

Μετά το χειρουργείο

Οι ασκήσεις πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2 φορές μέσα στη μέρα. Προλαμβάνουμε
συμφύσεις, μειώνουμε την τάση των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων και τον μυικό
σπασμό. Προάγουμε την επούλωση, επιταχύνουμε την αποκατάσταση.
• Είναι προτιμότερο να κάνουμε 2 σετ των 5, παρά 1 σετ των 10.Ενδιάμεσα απο
τα σετ ξεκούραση 2 λεπτών.
 1. Σταυρώστε τα χέρια µπροστά στο στήθος σας κρατώντας τους αγκώνες σας. Με την βοήθεια του γερού χεριού φέρνουμε και τα δύο χέρια στο ύψος των ώµων παράλληλα με το πάτωμα και επαναφέρετέ τα αργά κάτω µπροστά στο στήθος σας. Σιγά σιγά το δύσκαμπτο χέρι δέχεται όλο και λιγότερη υποβοήθηση απο το “γερό”.

2. Με το πρόσωπό σας προς τον τοίχο, σταθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτόν. Ακουµπήστε και τα δύο χέρια πάνω στον τοίχο, με τους αγκώνες λυγισμένους. Κινώντας και τα δύο χέρια ταυτόχρονα, τεντώστε τα “περπατώντας” τα δάχτυλά σας προς το πάνω µέρος του τοίχου. Προσπαθήστε να τεντωθείτε μέχρι εκεί που μπορείτε. Σιγά σιγά περπατήστε τα δάχτυλά σας προς τα κάτω πάλι και χαλαρώστε. Σηµειώστε µέχρι πού φτάσατε στον τοίχο για να µπορείτε να δείτε την πρόοδό σας. Κάντε αυτή την άσκηση τουλάχιστον µία φορά την ημέρα.


3. Ξαπλώστε ύπτια. Μαξιλάρι κάτω απο το κεφάλι.
Φέρνουμε τα χέρια κάθετα στο ταβάνι µπροστά στο στήθος σας κρατώντας τους αγκώνες σας τεντωμένους και πλέκουμε τα δάχτυλα. Με τη βοήθεια του γερού χεριού τεντωθείτε σιγά σιγά προς τα πίσω πέρνοντας βαθιά εισπνοή. Επαναφέρετε τα χέρια α.ργά µπροστά στο στήθος σας στην εκπνοή.Επαναλαμβάνουμε 3 φορές. Εναλλακτικά και με ράβδο.

Ο καρκίνος δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις καθημερινές δραστηριότητες. Αντίθετα, οι εξειδικευμένες ασκήσεις θα βελτιώσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Απο τη διάγνωση εως την πλήρη αποκατάσταση η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει να γυμνάζετε με ασφάλεια και με γνώση, έχοντας πάντα υπόψιν μας οτι η συχνή άσκηση αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας και ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο.