Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τεχνικές αναπνοής


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ 
για καθαρισμό πνευμόνων

ΣΟΦΙΑΝΑ ΚΑΝΤΑ
20-05-2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ουσιαστική έννοια της λέξεως «Kung Fu». Στην πραγματικότητα, η έννοια Kung Fu αναφέρεται σε οποιαδήποτε εργασία ή τέχνη, όχι απαραίτητα πολεμική, στην οποία ο άνθρωπος ασκείται και  έχει απώτερο σκοπό την εξύψωση του πνευματικά, σωματικά και ψυχικά ως ανώτερο άνθρωπο. Δηλαδή, με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι Kung Fu είναι οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλουμε σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα ένα έργο που θα αποδώσει καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε εμάς ή τους γύρω μας ώστε να αποκτήσουμε ανώτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, ψυχική αγνότητα και αγαλλίαση.
Αρχικά το Shaolin Kung Fu διδασκόταν αποκλειστικά σε μοναχούς, αλλά αργότερα έγιναν δεκτοί και λαϊκοί μαθητές. Μετά την αποφοίτηση, αυτοί οι μαθητές – καθώς και μερικοί μοναχοί – πήγαιναν σε διάφορα μέρη της
χώρας για να διδάξουν την τέχνη του Kung Fu. Ο όγκος των τεχνών Kung Fu του Shaolin αυξήθηκε τόσο πολύ, που κανένας δεν μπορούσε πια να τις μάθει όλες σε μια ζωή, και έτσι άρχισε η εξειδίκευση. Τα διάφορα στυλ Kung Fu είναι παραδοσιακώς γνωστά ως 72 Τέχνες Shaolin. Αυτές οι τέχνες του Kung Fu είναι εκτεταμένες και περιεκτικές, και στοχεύουν στην αποτελεσματική μάχη, καθώς και στην υγεία, στην προσωπική ανάπτυξη και στη φώτιση και ποικίλλουν, έτσι ώστε να καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των νέων, των ώριμων αλλά και των ηλικιωμένων.
Οι 72 αυτές τέχνες γεννήθηκαν με το συνδυασμό σωματικής άσκησης και διαλογισμού. Βασικό κομμάτι της εξάσκησης των μοναχών Shaolin αφορούσε στο διαλογισμό.  Παράλληλα, εξασκούνταν σε παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, που στηρίζεται στη ζωτική ενέργεια που ρέει στα διάφορα ενεργειακά κανάλια του ανθρωπίνου σώματος. Οι γνώσεις τους επάνω στη ζωτική αυτή ενέργεια είχαν εφαρμογή και στην ιατρική, αλλά και στη μάχη, πιέζοντας για παράδειγμα συγκεκριμένα σημεία μπορούσαν να ακινητοποιήσουν τον αντίπαλο.
Οι ασκήσεις αναπνοής στην τέχνη του Kung Fu σχετίζονται με την κατανόηση της ζωτικής βιοενέργειας (chi).
Ο συνδυασμός της κίνησης και της αναπνοής ή της ακινησίας και της αναπνοής απελευθερώνει τη δύναμη του Qi μέσα στο σώμα, ανοίγοντας τα κέντρα υποδοχής ώστε να δεχτούν τη ροή της εξωτερικής ενέργειας. Tο να μάθεις να αναπνέεις είναι το ίδιο με το να μάθεις να ζεις. Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζουν πώς να ελέγχουν την αναπνοή τους ώστε να μη σπαταλούν ενέργεια; H εκμάθηση των τεχνικών της αναπνοής απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. H κοιλιακή αναπνοή είναι η πλέον συχνή στο Qi Gong και χρησιμοποιείται για να αποβάλλει το σώμα τις τοξίνες και να αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου μέσα στο αίμα. Τέλος ο στόχος των αναπνευστικών κινήσεων είναι ο καθαρισμός της αναπνευστικής οδού και η ενδυνάμωση των σχετικών μυών.


7 μυστικά για σωστή εξάσκηση

1. Mη βιάζεστε. Xρειάζονται 15-30 λεπτά για να απελευθερωθεί η ενέργεια μέσα σας.
2. Συγκεντρωθείτε στα σημεία του σώματός σας στα οποία νιώθετε ένταση και πάρτε για λίγα λεπτά βαθιές εισπνοές και εκπνοές.
3. Aδειάστε το νου σας από τις σκέψεις.
4. Aν πονάτε, κάντε πιο αργές και μικρές κινήσεις.
5. Mοιράστε ομοιόμορφα στα πέλματα το βάρος του σώματός σας.
6. Kαλύτερη ώρα εξάσκησης είναι πολύ νωρίς το πρωί ή κοντά στη δύση του ήλιου.
7. Iδανική συχνότητα εξάσκησης είναι 2-3 φορές την εβδομάδα.

  • Γενικά προσέχουμε την στάση μας. Η εισπνοή απο τη μύτη και η εκπνοή απο το στόμα σχηματίζοντας το γράμμα Ο με τα χείλια.
  • Επαναλαμβάνουμε την κάθε άσκηση 3 φορές. Δεν βιαζόμαστε για να μην έχουμε υπεραερισμό.
  • Προσπαθούμε να πετύχουμε παράταση της αναπνοής, ενδυνάμωση και έμμεσα μέσω δόνησης και πλήξεων καθαρισμό των βρόγχων.
  • Αν ζαλιστούμε σταματάμε.
  • Ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χρειαστεί ζέσταμα στα χέρια πριν τις παρακάτω ασκήσεις.


Α)
Όρθια στάση, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, τα γόνατα λίγο λυγισμένα και την πλάτη και το κεφάλι ίσια. (Φανταστείτε μια κλωστή που διαπερνάει το σώμα σας και καταλήγει στο κεφάλι, να σας τραβάει προς τα πάνω.) Σηκώστε τα χέρια σας κατά μήκος του κορμού και ανοίξτε τα απο το πλάι, με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους. Σύμφωνα με το Qi Gong, καθώς υψώνετε τα χέρια, «τραβάτε» ενέργεια από τη γη.
Eισπνεύστε, σηκώνοντας αργά τα χέρια προς τα πάνω και κοιτάζοντας ψηλά. Mόλις φτάσετε στην κατακόρυφη θέση, βάλτε σημάδι ένα σημείο στην ευθεία μπροστά σας και κρατήστε το βλέμμα σας εκεί. Aισθανθείτε ότι παίρνετε ενέργεια από τον ουρανό. Eκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους ώμους και τους αγκώνες και λυγίστε αργά τα γόνατά σας. Kατεβάστε τα χέρια σιγά-σιγά, πρώτα μπροστά από το κεφάλι και μετά μπροστά από το στήθος, με τις παλάμες στραμμένες ώστε τα δάχτυλα να είναι αντικρυστά. Φανταστείτε έναν καταρράκτη φωτός ή μια δροσερή βροχή να διαπερνάει το σώμα σας από πάνω μέχρι κάτω και να καθαρίζει τον οργανισμό σας. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές. Mπορείτε να την κάνετε το πρωί μόλις ξυπνάτε, για να ξεκινήσετε ήρεμα την ημέρα σας ή το βράδυ, προκειμένου να διώξετε την ένταση και το στρες.
Ø    Το ζητούμενο είναι η κίνηση των χεριών να μας βοηθήσει να δώσουμε διάρκεια στην αναπνοή και να μπορέσουμε να τη συνδυάσουμε με μια απλή κίνηση, παράλληλα με διάταση του θώρακα και εξάσκηση των αναπνευστικών μυών.

Β)
Όρθια στάση. Τα πόδια τεντωμένα και κλειστά. Τα χέρια στη μέση. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή απο τη μύτη και κρατάμε. Χωρίς να βγάλουμε τον αέρα, γέρνουμε το κεφάλι δεξιά και αριστερά (αυτί στον ώμο). Ενώ στην εκπνοή, σχηματίζουμε με τα χέιλια μας το γράμμα Ο ενώ εκπνέουμε απο το στόμα και σκύβουμε το κεφάλι αργά.

Γ)
Όρθια στάση. Τα πόδια τεντωμένα και κλειστά. Τα χέρια στη μέση. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή απο τη μύτη και κρατάμε. Χωρίς να βγάλουμε τον αέρα, κάνουμε κύκλους με τις κόρες των ματιών στην φορά του ρολογιού (απο πάνω αριστερά-προς κάτω δεξιά). Στην εκπνοή, σχηματίζουμε με τα χέιλια μας το γράμμα Ο και σκύβουμε το κεφάλι αργά.

Δ)
Όρθια στάση, ευθυτενείς με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.Φέρνω 2 χέρια μπροστά απο το στήθος, οι παλάμες μπουνιές και οι αγκώνες λυγισμένοι. Στην εισπνοή, με σφιχτή μπουνιά τεντώνουμε το αριστερό χέρι στο πλάι, ενώ το δεξί τραβάει αντίθετα- με λυγισμένο αγκώνα σαν να κρατάω λάστιχο ή ελατήριο ή τόξο. Στην εκπνοή χαλαρώνω και κλείνω αριστερό. Μετά απαναλαμβάνω με το δεξί. Το κεφάλι ακολουθεί την κίνηση του χεριού που τεντώνει.

Ε)
Όρθια στάση, ευθυτενείς με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Στην εισπνοή, σηκώνουμε τα χέρια μπροστά μας τεντωμένα και με την παλάμη μας σφίγγουμε την μπουνιά μας σαν να “μαζεύουμε τον αέρα”. Στη συνέχεια φέρνουμε τις μπουνιές ακριβώς κάτω απο τις μασχάλες –και τους αγκώνες λυγισμένους πίσω. Κρατάμε την αναπνοή και ανοιγω-κλείνουμε με δύναμη και ταχύτατα την παλάμη μας. Στην εκπνοή φέρνουμε τα χέρια μπροστά μας με τα δάχτυλα αντικριστά και σκύβουμε το κεφάλι ενώ “σπρώχνουμε” με τα ΄χερια προς το πάτωμα.

Ζ)
Στην ίδια στάση. Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια κίνηση στην εισπνοή και τελειώνουμε κρατώντας την αναπνοή με τις μπουνιές ακριβώς κάτω απο τις μασχάλες –και τους αγκώνες λυγισμένους πίσω. Χωρίς να αφήσουμε τον αέρα τεντώνουμε τα χέρια πλάι και μπροστά ξαναγυρνώντας στη θέση κατω απο τις μασχάλες και τα δάχτυλα μπουνιές. Το κάνουμε με δύναμη και ταχύτατα για όσο αντέχουμε να κρατάμε την αναπνοή μας. Στην εκπνοή φέρνουμε τα χέρια μπροστά μας με τα δάχτυλα αντικριστά και σκύβουμε το κεφάλι ενώ “σπρώχνουμε” με τα ΄χερια προς το πάτωμα.

Η)
Στην ίδια στάση. Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια κίνηση στην εισπνοή και τελειώνουμε κρατώντας την αναπνοή με τις μπουνιές ακριβώς κάτω απο τις μασχάλες –και τους αγκώνες λυγισμένους πίσω. Χωρίς να αφήσουμε τον αέρα χτυπάμε με τα ακροδάχτυλα τους πνεύμονες καλύπτοντας όση επιφάνεια μπορούμε- αποφεύγουν το στήθος οι γυναίκες.
Στην εκπνοή χτυπάμε με όλη μας την παλάμη- πλήξεις- με ταχύτητα και μικρή δύναμη καλύπτοντας όλη την επιφάνεια των πνευμόνων. Ταυτόχρονα σκύβουμε λίγο το κεφάλι.

Θ)
Στην ίδια στάση. Στην εισπνοή, σηκώνουμε τα χέρια μπροστά μας τεντωμένα και με την παλάμη μας σφίγγουμε την μπουνιά μας σαν να “μαζεύουμε τον αέρα”. Στην εκπνοή, ανοίγουμε παλάμη και τινάζουμε με δύναμη με τα 2 μας χέρια την περιοχή των πνευμόνων απο πάνω προς τα κάτω. Σαν να θέλω να “διώξω τη σκόνη”, να καθαρίσω την μπλούζα μου. Προσπαθώ να καλύψω μεγάλη επιφάνεια. Μπορώ να “τινάξω” και τα χέρια με κατεύθυνση απο τον ώμο στα δάχτυλα. Και αυτή η άσκηση 3 φορές.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι ασκήσεις αυτές το λιγότερο που μπορούν να πετύχουν είναι ενσυναίσθηση των πνευμόνων μας. Πέρα απο τη νοητική καθώς σκεφτόμαστε και ασχολούμαστε με τους πνεύμονες είναι και η βιολογική καθώς αυξάνεται η αιματική κυκλοφορία και η θερμοκρασία γεγονός που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε “ την ύπαρξή τους”. Πετυχαίνουμε μεγαλύτερη οξυγόνωση, διάταση του θωρακικού τοιχώματος, ενδυνάμωση αναπνευστικών μυών, παράταση και έλεγχος της αναπνοής και συγχρονισμό με την κίνηση.
Είναι ασκήσεις που μπορούμε να διδάξουμε σε κάποιον να τις εφαρμόσει μόνος του, και μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης νεαρού και γυμνασμένου ατόμου που μπορεί να έχει μικρό αναπνευστικό πρόβλημα και δεν είναι κληνήρης. Παράλληλα θα μπορούσαμε να τις προσθέσουμε σε ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας ή γυμναστικής για υγιή άτομα, ως πρόληψη. Οι αναπνευστικές ασκήσεις συμβάλλουν δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς με την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, έχουμε διαύγεια, χαλάρωση και κατ’ επέκταση μακροζωία.